Lammsmäcka – en gotländsk specialitet

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Recept
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

lammsmackaDet här är en favorit som jag lagar då och då. Lammsmäcka är gotländska lammfärsbiffar som smakar utmärkt med kajpsås. Kajp är en vildväxande lök som finns på Gotland. Har man ingen kajp går det
bra att byta ut den mot purjolök. Jag lagar ofta enbart på lammfärs, men ibland blandar jag hälften lammfärs och hälften fläskfärs.

För den som inte orkar laga själv finns det färdig lammsmäcka att köpa, vi säljer i gårdsbutiken från egna lamm.

Lammsmäcka
Lammfärs ca 1 kg
1 hackad stor gul lök
2-3 tsk krossade senapsfrön
1,5-2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 krossade vitlöksklyftor
3 ägg
1,5 dl grädde

Kajpsås
400-500 g kajp eller purjolök
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
Salt
Peppar

Blanda ihop alla ingredienser till lammsmäcka i en bunke.
Forma färsbiffar och bryn i smör i stekpanna på medelvärme tills de har fått fin färg och är genomstekta.

Fräs kajpen/purjolöken i rikligt med smör tills den blir mjuk.
Tillsätt grädde och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka ihop lite.

Servera med en grönsallad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.