farstekJag har alltid tyckt fårkött är gott, det ger lite mustigare smak än lammköttet, som ibland inte smakar så mycket tycker jag. I Örebro har två studenter på högskolan gjort en studie om smakskillnader mellan tacka och lamm. Och vad de kom fram till? Ja, något som jag alltid misstänkt – fler av testpersonerna tyckte tacka smakade godare än lamm. Så varför är vi så rädda för att äta fårkött? Vi har haft fårkött till och från i gårdsbutiken och det är ingen storsäljare. Men vi äter det ofta själva och jag önskar att fler skulle hitta det goda fårköttet.

Nu när vi har egen styckning och kan styra över mörningstiden, så har vi valt att hängmöra vårt fårkött i 14 dagar (ca 50 dygnsgrader), i gårdsbutiken finns hängmörat innanlår, stek, innerfilé, ytterfilé och entrecote.
För dig som vill prova kommer ett recept:

Recept på ungsstekt innanlår och entrecote av får

Entrecote eller innanlår av får

Salta runt om köttbiten, strö över ordentligt med grovmalen svartpeppar.
Stick in en stektermometer i tjockaste delen.
Ställ in i ugnen på 175 grader tills stektermometern visar ca 65 grader. Då är den ännu lite rosa i mitten.

Servera med hasselbackspotatis, gröna bönor och skysås.

VÅGA PROVA