Tvätta fårskinn

Om ditt fårskinn har blivit mycket smutsat går det att tvätta i tvättmaskin. Men det är inget man ska ta till i första taget. Även tvättbara lammskinn mår bra av att tvättas så lite som möjligt.

Fårskinnet ska tvättas vid högst 30 grader C, vid högre temperatur blir det stelt. Som tvättmedel ska du använda ett tvättmedel som passar för ull/ylle, tex ullschampo eller milt tvättmedel med pH 3,5 – 5,5. Använd inte något annat i tvätten.

Fårskinnet ska sen torka hängande eller liggande på plant underlag. Tänk på att det blir ett veck på skinnet om du hänger det med vikning. Det bästa är att sätta klädnypor i ena änden, så att det hänger rakt. Det är också viktigt att sträcka skinnet då och då när det torkar för att det ska kännas smidigt när det är torrt. Annars kan det kännas en liten aning stelt till att börja med, men det försvinner vid användning. Obs, det ska aldrig bli så stelt att det känns som det ska brytas av, då har något blivit fel. Antingen kan man ha tvättat ett skinn som inte går att tvätta, se Skötselråd för ej tvättbara lammskinn, eller så har man kanske haft för hög temperatur eller något annat har blivit fel vid tvätten. Ett tvättbart lammskinn ska inte bli hårt om man följer tvättråden.

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.