Tvätta ull

Om du har fått/köpt ull direkt från någon lammbonde så är det skönt att tvätta den först innan man använder den, för den är ganska smutsig. Jag vet att en del kardar direkt med otvättad ull eftersom de ska tova sen och då blir ullen tvättad, men jag vill gärna tvätta först eftersom allt blir så fett och smutsigt annars. Om du har fått ullen så är det oftast ull som man inte har varit så noga med vid klippningen av fåren och som kanske annars kastas, den kan innehålla mycket skräp som halmrester.

Tänk på att du inte får röra runt för mycket i ullen när du tvättar för då kan den tova ihop sig.

1. Börja med att ta bort eventuella halmrester eller annat skräp i ullen.
2. Lägg ullen i kallt vatten i ett badkar eller en balja över natten.
2. Häll ut vattnet
3. Tvätta ullen för hand i balja/badkar i varmt vatten, det ska vara så varmt att man precis får ner händerna.
4. Tvätta med ulltvättmedel eller yes diskmedel. Jag tycker yes diskmedel går alldeles utmärkt. Ullen är så fet i sig så det behövs inte tillsättas extra lanolin som det är i ullschampo. Ta lagom med diskmedel för att inte tvätta bort allt ullfett, lite behövs kvar på ullen.
5. Skölj ett par gånger.
6. Centrifugera helst för att få ur vatten (men centrifugen blir lätt fet), pressa annars ur så gott det går för hand.
7. Ullen är sen färdig för att kardas
8. Om man vill spara ullen för att använda den senare så måste den torka. Det är då bra att tvätta ullen en varm sommardag för då torkar det bättre. Lägg ullen lite tunt i någon korg eller liknande för att torka utomhus.

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Aaaaa

  Tack för bra information!

  Jag har några frågor ang. flug-/lusmedel (Flusa) som nyligen blivit förbjudet. Hittar ingen info om hur länge det finns kvar i ullen och om det är farligt att hantera ull från får som haft Flusa på sig.
  Jag använde från min sista flaska i våras. Nu har jag en som vill ha ull till julpyssel.

  Är det här något man bör tänka på? Jag vill ju inte ge bort giftig ull. Kan tänka mig att de flesta hade Flusa på sina får fram tills nyligen…

  Tack på förhand för eventuellt svar!

  1. admin

   Jag har faktiskt ingen aning hur länge det kan finnas rester kvar av Flusa. För att få effekt på fästingar mm så har jag för mig man ska behandla iallafall en gång per månad med Flusa för att få effekt, så mycket bör ju ha försvunnit om du behandlade i våras och klipper på hösten. När jag läser om flusa så står det att ”medlet fördelar sig över hela djuret i hårremsfettet och blir vattenfast genom att det binds till fettet”. Så det verkar ju som om det skulle bindas till ullfettet. Så om du tvättar ur ullen så borde väl det mesta försvinna kan jag tycka. Men försök hitta någon som vet mer.

 2. qwerty

  Hej! Vad ska det vara för temperatur på varmt vatten? Kan man tex ha en droppe Yes och en droppe hästschampoo/ vanlig schampo/ Ulltvättmedel?

  Tack!

  1. admin

   Jag använder bara yes diskmedel när jag tvättar ull, något annat behövs inte, det är så fett ändå så man behöver inte tillsätta extra lanolin i tvättvattnet (som ofta finns i ulltvättmedel). Jag har faktiskt inte kollat temperaturen. Det är rätt så varmt, inte kokhett, utan så varmt att du precis klarar att stoppa ner fingrarna, då är det lagom.
   Hälsningar Kia

 3. PIa

  hur mycket lättnar ull när man tvättat den?

  1. admin

   Jag har faktiskt inte mätt själv hur mycket ullfett som tvättas ur, men jag tror man brukar säga att ca 10% av vikten kan försvinna vid tvätt av råullen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.