Ullplagg som tvättats många gånger kan kännas lite torra och stumma. Det beror på att det skyddande lanolinet (ullfett) försvinner. Detta gäller särskilt om man tvättat med vanliga tvättmedel som lösgör fett effektivt. Ullschampo är bättre att använda, det innehåller alltid en viss mängd lanolin och är därför bättre för ullplaggen.

Även lammskinn som tvättas kan bli lite torra och tråkiga i ullen. Särskilt om man har tvättat många gånger. Jag har därför provat att använda ullkur till de lammskinn som känns tråkiga i ullen. Vi har tex vita lammskinnsdynor i köket som åker i tvättmaskinen då och då och de blev härligt mjuka i ullen igen efter ullkursbehandlingen.

Först tvättar man som vanligt med ullschampo, antingen för hand eller i tvättmaskinen. Sen lägger man lammskinnet i lite ullkur och vatten, jag följde doseringen för blöjbyxor och lät det stå över natten. Sen sköljde jag ur det litegrann och centrifugerade dem lätt i tvättmaskinen. Ullkur ger en extra dos lanolin till ullen. Sen är det bra att sträcka skinnet lite då och då när det torkar. Det tar lång tid innan det har torkat, dvs flera dagar. Man får inte torka lammskinnet med värme (tex torktumla) för då blir det förstört och hårt i lädret.