Ullkur till lammskinn (lanolinbehandling)

Ullplagg som tvättats många gånger kan kännas lite torra och stumma. Det beror på att det skyddande lanolinet (ullfett) försvinner. Detta gäller särskilt om man tvättat med vanliga tvättmedel som lösgör fett effektivt. Ullschampo är bättre att använda, det innehåller alltid en viss mängd lanolin och är därför bättre för ullplaggen.

Även lammskinn som tvättas kan bli lite torra och tråkiga i ullen. Särskilt om man har tvättat många gånger. Jag har därför provat att använda ullkur till de lammskinn som känns tråkiga i ullen. Vi har tex vita lammskinnsdynor i köket som åker i tvättmaskinen då och då och de blev härligt mjuka i ullen igen efter ullkursbehandlingen.

Först tvättar man som vanligt med ullschampo, antingen för hand eller i tvättmaskinen. Sen lägger man lammskinnet i lite ullkur och vatten, jag följde doseringen för blöjbyxor och lät det stå över natten. Sen sköljde jag ur det litegrann och centrifugerade dem lätt i tvättmaskinen. Ullkur ger en extra dos lanolin till ullen. Sen är det bra att sträcka skinnet lite då och då när det torkar. Det tar lång tid innan det har torkat, dvs flera dagar. Man får inte torka lammskinnet med värme (tex torktumla) för då blir det förstört och hårt i lädret.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Lina Groth

    Hej!

    Behöver hjälp från någon med erfarenhet av lammskinn. Det är så att för ett par år sedan fick jag ett skinn från Gotland (normalstorlek) som blev nerspillt med rödvin. Min dåvarande som hade köpt det fick info att det gick att tvätta, tvättade och lät det ligga och torka, drog i det som man ska göra men det blev tyvärr stenhårt!

    Nu skulle jag vilja mjuka upp det men vet inte hur?! Ullen är fortfarande jättefin men skinnet är som sagt, så att man kan ställa det upp. Kan du snälla hjälpa mig med råd hur jag ska göra, alt. Om du har någon kontakt dit man kan skicka skinnet och få hjälp, gör du sådant?

    Vänligen, Lina Groth

    1. admin

      Hej
      Tyvärr säljs en del skinn som tvättbara trots att de inte är det. Det gäller speciellt vissa långhåriga men även vegetabilgarvade skinn. Är skinnet så hårt att det går att bryta av?
      Jag kan inte alls det här med hemberedning av skinn med gamla metoder men jag har en bok som beskriver det (”Fårskinn, beredning, sömnad traditioner” av Katarina Ågren och Karin Lundholm).
      Enligt boken: Förr kunde man torka skinn efter slakten i väntan på att man skulle hinna bereda dem. De blev då styva och fick förvaras utbrett för att inte riskera att bryta av dem.
      När man sen garvade med gamla metoder (alun, fett, eller alun+myrsyra) så blev inte skinnen vattentåliga, men kunde delvis omberedas genom att tillföra nytt garvämne och bearbeta mekaniskt om det behövdes.
      Eftersom ditt skinn redan är hårt och förstört, kan du kanske prova att blöta det så att det mjuknar igen och sen bearbeta det jättemycket medan det torkar. Samtidigt behöver du tillföra något som gör att mjukheten och smidigheten behålls.

      När det gäller fettberedning (enligt boken igen) så ska man strö på krita och mjöl (gärna finmalet kornmjöl) över köttsidan. Sen ska man bearbeta skinnet tills det blivit torrt och vitt (med en . Sen ska man smälta och sila talg, låt svalna till 35 grader. Pensla på köttsidan i ett täckande skikt. Fett ska med hjälp av värme tränga in i skinnet. Bred därför antingen ut skinnet i solen, lägg det framför en värmefläkt eller häng det i ett varmt torkskåp. När fettet trängt in ska skinnet tvättas rent från överflödigt fett. Använd följabde lösning: 1 dl ammoniak, 3,5 dl såpa, 20 liter vatten som värms till 35 grader. Såpan och ammoniaken blandas i vattnet och skinnet tvättas. Låt skinnet ligga i tvättlösningen över natten. Skölj därefter skinnet. Det gåt lättast om det breds ut exempelvis på ett bord och sen spolas med en vattenslang.
      Låt skinnet rinna av. Bred sedan åter ut det med köttsidan upp. Strö ut rikligt med finmalet mjöl. Skinnet får ligga utbrett tills mjölet torkat in. Berabeta därefter skinnet med en räcknagel på längden och bredden tills det är torrt. Räcknagel är ett slags järn som man skrapar skinnet med. Sök gärna lite mer på vad det är.

      Jag har aldrig gjort det här på något skinn och vet inte om det funkar när det har beretts på annat sätt innan, men det kan ju inte skada att försöka eftersom skinnet redan är hårt och förstört. Hör gärna av dig igen om du hittar ett sätt som fungerar att få skinnet mjukt igen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.