Varför ska man använda lammskinn och fårskinn?
Lammskinn är en naturprodukt med unika egenskaper.
Lammskinn är lika skönt året om, det värmer på vintern och svalkar på sommaren. Det beror på ullens krusighet som gör att mycket luft fyller ut runt ullfibern och ger en isolerande effekt.
Ull absorberar fukt. När ullfibern tar upp vattenånga avges energi, vilket gör att ullfibern inte känns våt trots ett vatteninnehåll på upp till 35%. Genom att bära vattenånga kan ullplagget hjälpa oss att reglera kroppstemperaturen. Dessa egenskaper gör att man inte blir svettig när man har ull närmast kroppen. Ett barn som ligger på ett lammskinn blir inte heller kall om det råkar kissa på sig.
Egenskapen att kunna bära vattenånga gör att lammskinnet är lättskött. Lammskinn behöver inte tvättas så ofta, utan kan med gott resultat vädras i fuktig väderlek. Vattenångan som passerar genom plagget kan då ta med sig smutspartiklar och ”dålig lukt”. Se den blå rutan för skötsel- och tvättråd.
Lammskinn är varmt och behagligt. Utmärkt för ett barn att leka eller sova på. Skönt för den vuxne som har värk i rygg och axlar.
Användningsområden för olika skinn
Våra grå skinn kommer från rasen Gotlandsfår som är naturligt lockiga med fin glans och lyster. De finns i olika nyanser från ljusaste grått till nästan svart. Våra vita skinn kommer från rasen Ostfrisiskt mjölkfår. De kan vara både småkrusiga och ha större lockar. Pälslängden är antingen 3,5 cm eller 1,8 cm.
De vita skinnen med småkrusig ull är mycket täta. De passar därför mycket bra för att sitta och ligga på, eftersom de formar sig efter kroppen samtidigt som de behåller sin ”stuns” i ullen. De passar därför utmärkt för babyn att ligga på. När barnet blir lite större kan man t.ex. lägga det i pulkan eller sittvagnen. Varför inte unna dig själv ett skinn i bilen när det är kallt eller något varmt att sätta fötterna på när du vaknar på morgonen.
De grå skinnen är mycket vackra som inredningsdetalj samtidigt som de är mycket mjuka och sköna. Skinnen med 3,5 cm lock används med fördel som matta direkt på golvet, i soffan eller hängande över fåtöljen. Vi har också vita skinn med fina glansiga lockar som är korsningar mellan gotlandsfår och mjölkfår.
De fungerar alldeles utmärkt till babyn också, i vagnen eller på golvet. Skinnen med 1,8 cm lock används framför allt till att klä möbler med. Ska man ha ett skinn till stolsdyna passar 1,8 cm hårlängd bäst.
Lammskinn och fårskinn – vad är skillnaden?
När gotlandslammen föds är de svarta. När de växer får de olika nyanser från ljusaste grått till nästan svart. Våra vita lamm föds vita och behåller sin vita färg hela tiden. Lammskinnen kommer från lamm, eller lammungar som vi säger på Gotland, som vanligen är runt 4-6 månader gamla. Fårskinnen kommer från våra tackor, och är ofta mycket nyansrika med färgskiftningar i olika mönster, en mörkare ål över ryggen är vanligt. Lammskinnen kan också vara lite mönstrade men oftast inte så tydligt som fårskinnen. De brukar vara mer enhetliga i färgen. Lammskinnen har oftast mycket mjukare skinn och är mindre till storleken än fårskinnen. Fårskinnen är stadigare både när det gäller skinn och lock.
Skötselråd
Tvättbara lammskinn
- Skaka och vädra skinnet
- Skölj eller torka av mindre fläckar
- Vid kraftigare nedsmutsning tvätta antingen i maskin på 30 grader ulltvätt eller för hand
- Använd ullschampo eller milt tvättmedel med pH 3,5 – 5,5
- Torka hängande eller liggande på plant underlag
- Sträck skinnet då och då under tiden det torkar för att bibehålla formen och smidigheten
Ej tvättbara lammskinn
Äldre lammskinn är oftast inte tvättbara i vatten. De blir hårda i skinnet av vatten. Detsamma gäller för nya vegetabilgarvade. De som har lång ull (ca 7-10 cm) är oftast inte heller tvättbara i vatten .
Om man ändå vill prova att tvätta, testa då först med ett hörn så att inte hela skinnet förstörs.
Sydda produkter med färgat skinn
För plagg sydda av skinn gäller endast kemtvätt.
Mockaplagg som används ute kan med fördel sprayas med mockaspray för att bli mer tåligt mot vatten.
Plagg med vaxad yta måste underhållas med vax 1-2 ggr per år för att behålla den vaxade ytan, tex med Skinn-Fix.